


A jak ją zrobić ,
Tą konkretną zrobiłam tak :
Przesmażyłam cebulę , dodałam do niej paprykę pokrojona , i podsmażyłam potem ziemniaki pokrojone w kostkę i maślaki przesmażone jesienią z masłem klarowanym . Podejrzewam, że nie będziecie mieć maślaków, więc zaraz po cebuli dodacie (na tę porcję ok 20-30 dag) pieczarek i podsmażycie.



Potem włożyłam do do dużego garnka posoliłam , zalałam wodą , tak, że 1/4 by\ła więcej niż produktów na dole , dodałam paprykę w proszku i gotowałam do czasu aż ziemniaki będą miękkie .

I tyle , już w talerzu każdy mógł dorzucić jak chciał drobno pokrojony czosnek .
Ja osobiście bardzo lubię ten rodzaj zupy i zawsze gdy ją gotuję wędruję swoimi myślami do kraju jej inspiracji czyli Węgier
Skład mniej więcej :
2 średnie cebule
4 średnie papryki
8 ziemniaków różnej wielkości
słoik mały maślaków - opcjonalnie 20-30 dag pieczarek
woda - 1/4 nad produkty
2 łyżki papryki słodkiej bądź wędzonej - równocześnie zagęszcza
trochę ostrej wg smaku danego dnia
sól
1/2 litra soku pomidorowego
czosnek drobno pokrojony wg gustu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz