piątek, 30 listopada 2012

Gulaszowa zupa węgierska - wegetariańska

Moja fascynacja kuchnią węgierką zaczęła się dwadzieścia kilka lat temu , gdy jeżdżąc tam jeszcze w rodzicami zakochałam się w tamtejszych smakach . Potem w domu czytałam to co wpadło w ręce i eksperymentowałam . Pamiętam do dziś , że kuchnia węgierska to przede wszystkim połączeniu smalcu i ostrej papryki . Mięsa nigdy nie lubiła, ale tłuszcze i sosy jak były dobre z przyjemnością jadłam . Gdy coraz bardziej odrzucało mnie i od sosów i tłuszczy mięsnych zaczęłam się zastanawiać jak kuchnię węgierską przełożyć na nowy wymiar  i stąd urodził się pomysł zupy gulaszowej.


Pragnę zauważyć, że nie ma ona nic wspólnego w tradycyjną zupą węgierską , jest to po-prostu moja wariacja na jej temat .

 A jak ją zrobić ,
Tą konkretną zrobiłam tak :
Przesmażyłam  cebulę  , dodałam do niej paprykę pokrojona  , i podsmażyłam potem  ziemniaki pokrojone w kostkę i  maślaki przesmażone jesienią z masłem klarowanym . Podejrzewam, że nie będziecie mieć maślaków, więc zaraz po cebuli dodacie (na tę porcję ok 20-30 dag)  pieczarek i podsmażycie.

Potem włożyłam do do dużego garnka posoliłam , zalałam wodą , tak, że 1/4 by\ła więcej niż produktów na dole , dodałam paprykę w proszku i gotowałam do czasu aż ziemniaki będą miękkie .
Potem dodałam ok 0,5 litra soku pomidorowego - tego ze zdjęcia , kupuję go w Auchan na stoisku warzywnym w lodówkach i uważam, że jest jednym z najlepszych jaki znam .
I tyle , już w talerzu każdy mógł dorzucić jak chciał drobno pokrojony czosnek .

Ja osobiście bardzo lubię ten rodzaj zupy i zawsze gdy ją gotuję wędruję swoimi myślami do kraju jej inspiracji czyli Węgier

Skład mniej więcej :
2 średnie cebule
4 średnie papryki
8 ziemniaków różnej wielkości
słoik mały maślaków - opcjonalnie 20-30 dag pieczarek
woda - 1/4 nad produkty
2 łyżki papryki słodkiej bądź wędzonej - równocześnie zagęszcza
trochę ostrej wg smaku danego dnia
sól
1/2 litra soku pomidorowego
czosnek drobno pokrojony wg gustu




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz