wtorek, 4 grudnia 2012

Krupnik

Za oknem śnieg, więc i zupka treściwa .
Do gotowania nie użyłam specjalnie smażonej cebulki , gdyż wiadome smażone mnie przyciąża , a powiem szczerze, że w zupach warzywnych wolę wszystko ugotowane taki wywarek warzywny .
A Krupnik o wywarek warzywny z warzywami i kaszą .








Do działa : wyszło mi ok 3 talerzy zupki , co szybciutko zjedliśmy
Najpierw pokroiłam warzywa marchewkę , pietruszkę, cebulę , ziemniaki czosnek zalałam ok litrem wody dodałam kaszę jęczmienną , sól i gotowałam aż kasza była miękka .
A dodałam też kilka suszonych grzybków , co prawda nie będą dobre do jedzenia , ale wtopią się świetnie w wywarek . Oddając część siebie do wody .


Gdy wszystko było miękkie dodałam trochę wody z ogórków kiszonych.
Woda z ogórków to niedawne moje odkrycie , a właściwie inspiracja koleżanką gotującą wg pięciu przemian . Daje ona taki bardziej lekki , świeży smak . Można powiedzieć, że odświeża zupę .
Oczywiście najlepiej wodę z ogórków własnej produkcji , bo wtedy wiecie co dajecie  . Poza tym nalezy pamiętać , żeby wodę w ogórków dawać na końcu go ugotowaniu ziemniaków . W kwasnym środowisku ziemniaki dużo dłużej się gotują .

Zupka jest na tyle prosta , że warzywa razem z kaszą można przygotować wieczorem tzn pokroić zalać wodą i jak wrócimy z pracy ugotować . Nie zajmie to więcej jak 15 minut  , szczególnie, że kasza będzie już namoczona .

Zupka gotowa , posypałam uprażonymi ziarnami dyni i polałam olejem z rukoli ekologiczny, tłoczony na zimno ze sprawdzonego źródła,
O oleju należy pamiętać szczególnie gdy je się marchewkę która ma dużo witaminy A , Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach , więc do jej przyswojenia przez nasz organizm niezbędny jest tłuszcz .
O tym szerzej na pewno w przyszłości

Smacznego

Przepis na 3 -4 talerze
mała marchewka
1/3 pietruszki sredniej
2 małe ziemniaki
plasterek cebuli
zabek czosnku
parę kawałków suszonych grzybów
2 łyżki kaszy jęczmiennej
3 łyżki wody z ogórków
sól
prażona dynia
olej




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz